Czekoladowe cudo

4.96 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem młodą mamą, która uwielbia piec ciasta dla swojej rodzinki. Korzystam ze sprawdzonych przepisów, ale wymyślam również własne. To czekoladowe cudo jest jednym z takich eksperymentów.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    ● 4 łyżki mąki pszennej
    ● 2 łyżki kakao
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 6 łyżek cukru

    Masa:
    1 budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
    ● 1/2 litra mleka
    ● 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    ● tabliczka mlecznej czekolady
    ● kostka masła
    ● 6-10 łyżek cukru

    Pianka:
    1/2 l śmietany 30-proc.
    ● 2 op. śmietan-fiksu
    ● 10 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.96 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe cudo 1. Pieczemy biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
  • 2. Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną
    gorzką czekoladę.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą.
  • 4. Ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru, i studzimy. Posypujemy
    wierzch placka.

Porady

● Ciasto, zamiast wiórkami, możemy posypać prażonymi płatkami migdałów. ● Do masy możemy dodać łyżeczkę rumu, koniaku lub likieru czekoladowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada mleczna Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować