Czekoladowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka cały czas miksując. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao, po czym dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min.
2.Upieczony biszkopt należy przekroić na pół.
3.Gotujemy Budyń, po czym odstawiamy go do wystygnięcia.
4.W między czasie czekoladę deserową kroimy w malutkie kawałki oraz rozpuszczamy mleczną czekoladę z łyżką mleka w kąpieli wodnej. W momencie, gdy budyń będzie już zimny miksujemy go z kostką masła. Następnie dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy pokruszoną czekoladę deserową i delikatnie mieszamy.
6.Kremówkę ubijamy wraz ze śmietanami Fix i cukrem pudrem. Po czym rozsmarowujemy ją na górnej części biszkoptu.
7.Wiórki kokosowe prażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) na złoty kolor. Uprażonymi wiórkami kokosowymi posypujemy wyłożoną i rozsmarowaną wcześniej kremówkę
Komentarze