CZEKOLADOWE CUDO

4.5 (170 ocen)

  • 50 min

Idealnie czekoladowy przypominający smaki dzieciństwa

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    1.5 szklanki cukru
    0.75 szklanki mąki tortowej
    0.75 szklanki mąki ziemniaczanej
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    PONCZ:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    0.5 szklanki wody
    1 cały olejek rumowy
    KREM:
    1 litr śmietany kremówki
    3 czekolady gorzkie (najlepiej WEDEL)
    2 czekolady mleczne
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno dodając cukier. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Dodać proszek, wodę, kakao i obie mąki po czym wymieszać łyżką drewnianą bądź silikonową.
    PIEC: 23-26 min w 180 stopniach
    PONCZ:
    Kawę zalać wrzątkiem, odczekać aż wystygnie i dodać olejek.
  • 2. KREM:
    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko wystudzić. W tym czasie ubić na sztywno śmietanę po czym dodać rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części , nasączyć ponczem i wyłożyć połowę czekoladowego kremu. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i resztą kremu przykryć wierzch. Na koniec wierzch można posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować