Crumble z truskawkami i rabarbarem

5 (149 ocen)

  • 40 min

Crumble to jeden z najpyszniejszych deserów. Gorące owoce pod chrupiącą kruszonką podane z zimnymi lodami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g truskawek
    2 laski rabarbaru
    10 łyżeczek cukru
    1 łyżeczka masła (do wysmarowania kokilek)
    Kruszonka:
    200 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru
    1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
    szczypta soli
    lody (do podania)
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Kruszonka

Crumble z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokilki wysmarować masłem. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki. W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru. Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Gorące crumble podawać z gałką ulubionych lodów.

Porady

Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą, a cukier zwykły cukrem trzcinowym. Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, czy zmielone orzechy lub migdały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mąka Masło Owoce Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować