Uwielbiam ten najprostszy deser świata a jaki pyszny, cokolwiek do niego nie dodasz i tak będzie cudowny. Wyjadany jeszcze ciepły prosto z foremki łyżeczką, to połączenie truskawek i rabarbaru smakuje wybornie.
45 min
Składniki:
Kruszonka:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2/3 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwa wanilią
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
Dodatkowo:
½ litra truskawek
3 łodygi rabarbaru
3 łyżki płatków migdałowych
3-4 łyżki cukru
Masło do wysmarowania formy
Crumble z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi orzechami włoskimi, dodajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta!
2.Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej.
3.Posypujemy grubo kruszonką owoce.
Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze