Ciasteczkowa kratka z dżemem

0 (0 ocen)

Ciasteczka łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Idealne do kawy lub herbaty

Składniki:

  • 0,6 kg mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru pudru
    kostka masła
    3 jajka
    4-5 łyżek śmietany
    mały proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
    2 szczypty soli
    2 żółtka
    ulubiony dżem ( ja wykorzystałam porzeczkowy, wiśniowy i truskawkowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczkowa kratka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczkowa kratka z dżemem 1. Z mąki, cukru, masła, jajek, śmietany, proszku do pieczenia i soli zagniatamy ciasto. Następnie chłodzimy je ok.1h w zamrażalniku.
    Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok.4-5 mm.
    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st.C.
    Dwie blachy ( o wym. 25x36cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Z 1/3 części ciasta kroimy paski o szerokości ok.10mm.
    Z reszty ciasta wykładamy dna blaszek. Ciasto które wykładamy na dno blaszek nakłuwamy widelcem i zapiekamy ok. 12 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika smarujemy ulubionym dżemem, a na jego wierzchu tworzymy kratkę z pozostawionych pasków.
    Wierzch pasków smarujemy żółtkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 12 minut.
    Gotowe ciasto kroimy na kwadraty odpowiadającej nam wielkości . Smacznego :)

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 2 blaszki ciastek. Ja jedną blaszkę zrobiłam z dżemem truskawkowym (na słodko), a drugą z połączenia dżemu wiśniowego i porzeczkowego ( bardziej kwaskową)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować