Ciepłe lody - białe i murzynki

5 (164 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zaparzany krem białkowy jest idealny nie tylko do dekoracji, ale niebarwiony to idealna baza pod ciepłe lody

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • szklanka białek
    2 szklanki drobnego cukru łatwo rozpuszczalnego do kremów i ciast
    75 ml wody
    łyżeczka cream of tartar
    łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
    opcjonalnie pasta waniliowa dla aromatu

    20 rożków waflowych
    2 gorzkie czekolady
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciepłe lody - białe i murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wsypuję cukier, zalewam wodą, gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczam kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
    W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu . Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę. Dlatego idealnie nadaje się do wykonania ciepłych lodów.

    W tym celu krem przekładamy do rękawa z ozdobną tylką i napełniamy rożki.
    Czekolady roztapiamy nad kąpielą wodną. Rożki maczamy w czekoladzie. Odstawiamy do zastygnięci czekolady. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować