Zaparzany krem białkowy jest idealny nie tylko do dekoracji, ale niebarwiony to idealna baza pod ciepłe lody
15 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
szklanka białek
2 szklanki drobnego cukru łatwo rozpuszczalnego do kremów i ciast
75 ml wody
łyżeczka cream of tartar
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie pasta waniliowa dla aromatu
Ciepłe lody - białe i murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wsypuję cukier, zalewam wodą, gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczam kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu . Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę. Dlatego idealnie nadaje się do wykonania ciepłych lodów.
W tym celu krem przekładamy do rękawa z ozdobną tylką i napełniamy rożki.
Czekolady roztapiamy nad kąpielą wodną. Rożki maczamy w czekoladzie. Odstawiamy do zastygnięci czekolady. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Komentarze