Ciepłe lody

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowe marshmallows jako ciepłe lody.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki
    30 sztuk wafli do lodów
    80 g białka
    400 g cukru żelującego 1:1
    120 ml wody
    2 łyżki miodu naturalnego
    10 g żelatyny w listkach namoczonej w zimnej wodzie 7 minut
    80 g cukru pudru+80 g skrobi kukurydzianej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka Słodycze

Ciepłe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dżem, białka (z lodówki) umieszczamy w dzieży robota i końcówką rózgą ubijamy na sztywną masę. W tym czasie z cukru, miodu i wody gotujemy syrop. Syrop ma osiągnąć temperaturę 110°C. Miksując na średnich obrotach, cienką strużką wlewamy syrop do masy białkowo-dżemowej. Zwiększamy bieg robota i dodajemy odsączoną z wody żelatynę, miksujemy do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Owocową masą napełniamy worek cukierniczy z ozdobną tylką i wyciskamy do wafli. Pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej do wysuszenia. Rano posypujemy cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą.

Porady

W sezonie zamiast dżemu można użyć musu ze świeżych porzeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować