300 g dżemu z czarnej porzeczki
30 sztuk wafli do lodów
80 g białka
400 g cukru żelującego 1:1
120 ml wody
2 łyżki miodu naturalnego
10 g żelatyny w listkach namoczonej w zimnej wodzie 7 minut
80 g cukru pudru+80 g skrobi kukurydzianej
1.Dżem, białka (z lodówki) umieszczamy w dzieży robota i końcówką rózgą ubijamy na sztywną masę. W tym czasie z cukru, miodu i wody gotujemy syrop. Syrop ma osiągnąć temperaturę 110°C. Miksując na średnich obrotach, cienką strużką wlewamy syrop do masy białkowo-dżemowej. Zwiększamy bieg robota i dodajemy odsączoną z wody żelatynę, miksujemy do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Owocową masą napełniamy worek cukierniczy z ozdobną tylką i wyciskamy do wafli. Pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej do wysuszenia. Rano posypujemy cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą.
Porady
W sezonie zamiast dżemu można użyć musu ze świeżych porzeczek.
Komentarze