Cielęcina w pomidorach

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Delikatne mięso cielęce w sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem oliwek.

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg cielęciny
    pół butelki czerwonego wina
    1 mała cebula pokrojona w kostkę
    4 ząbki czosnku
    2 puszki 400-g pomidorów krojonych
    czarne oliwki , ok. 20 szt
    3 kolorowe papryki
    100 ml oliwy z oliwek
    mąka
    oregano
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cielęcina w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ¼ oliwy z oliwek przesmażyłem cebulę , dodałem pokrojony czosnek i oregano , zamieszałem. ¾ wina wlałem do cebuli razem z pomidorami w zalewie. Doprawiłem przyprawami. Dusiłem na małym ogniu.
    Cielęcinę pokroiłem w grubą kostkę , posoliłem i popieprzyłem, oprószyłem mąką. Obsmażyłem na oliwie na rumiano. Dodałem do sosu. Paprykę pokroiłem w paski , podsmażyłem na patelni , na której smażyłem mięso , dolałem resztę wina , zagotowałem , dodałem do sosu wraz z oliwkami. Dusiłem razem do czasu , aż mięso było miękkie. Sos powinien być gęsty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować