CIASTO ZEBRA NA BIAŁKACH

4.17 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zostały Ci białka po wypieku pączków? Przygotuj te proste i ekspresowe ciasto zebra. Chrupiąca skórka i wilgotny środek.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-7 białek z dużych jajek (250 g)
    120 g drobnego cukru,
    150 g mąki pszennej,
    1,5 łyżki kakao,
    100 ml oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto

Ciasto zebra na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na średnich obrotach aż cukier się rozpuści. Piana powinna być lśniąca.

    Następnie dodajemy małą stróżką olej, cały czas miksujemy na małych obrotach.

    Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach do połączenia się składników.

    Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto z kakao mieszamy aż składniki się połączą.

    Na blaszkę o wymiarach 24×10 cm wykładamy papier do pieczenia.

    Łyżką na przemian wykładamy ciasto, raz jasne raz ciemne.

    Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować