Ciasto ze śmietaną i ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne i ciekawe ciasto

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny:
    4 jaja
    ¾ szklanki cukru
    4 łyżki letniej wody
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na biszkopt ciemny:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    szklanka mąki pszennej
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    opakowanie ptasiego mleczka
    1 l śmietany kremowej 36 %
    3 czerwone galaretki
    3 łyżki cukru pudru
    2 tabliczki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto ze śmietaną i ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. . Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
    Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody, miksujemy ze śmietaną. Na ciemny biszkopt wykładamy połowę kremu ze śmietany, następnie ptasie mleczko, reszta kremu, jasny biszkopt. Wierzch smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Porady

Do ciasta możemy dodać inne miękkie cukierki lub całkiem je pominąć i zastąpić np owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować