Ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto;
    -6 jajek
    -1 szkl plus 2 łyżeczki mąki pszennej
    -1 szkl cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao

    Krem;
    -0,5szkl mleka
    -2 budynie śmietankowe
    -4 łyżki cukru
    - 1 cukier waniliowy
    -2 żółtka
    -1 kostka masła

    Ponadto;
    -30 dag ptasiego mleczka
    -2 agrestowe galaretki
    -Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Doda cukier i żółtka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy-delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Blaszkę wyłoży papierem do pieczenia. Na środek blaszki (wym 25/30) wylewać na przemian po 2 łyżki ciasto ciemne i ciasto jasne. Piec ok 30 min temp 180*C.

    Krem;
    W 0,5 szkl mleka rozpuścić proszki budyniowe i dodać utarte wcześniej żółtka. Pozostałe mleko ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masę budyniowo-jajeczną. Ugotować budyń. Wystudzić. Gdzy budyń będzie zimny dodać go do utartego masła i zrobić krem.

    Galaretki rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu.

    Przełożenie;
    Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem. Na krem ułożyć ptasie mleczko (zostawiając po ok 0,5cm wolnego miejsca między kostkami ptasiego mleczka). Gdy ułożymy ptasie mleczko wylać tężejącą galaretkę. Gdy galaretka już stężeje ułożyć na wierzch drugą część ciasta. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować