Ciasto ucierane z porzeczkami pod bezową kołderką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedy tylko pojawiają się porzeczki to, to ciasto jest takim, które musi pojawić się na naszym stole - idealne połączenie kwaskowej porzeczki i słodkiej bezy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru + 1 szklanka cukru
    1 kostka masła
    2-3 łyżki śmietany
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    400 gram czerwonych porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto ucierane z porzeczkami pod bezową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka do dwóch osobnych kubeczków.

    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

    Masło ucieramy z ½ szklanki cukru aż do połączenia się składników. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Blachę lub tortownicę wykładamy papierem do połączenia i za pomocą łyżki przekładamy na nią ciasto. Na cieście układamy oczyszczone i opłukane czerwone porzeczki i wstawiamy ciasto do piekarnika nagranego do 180 stopni na 30 minut (jeśli jest funkcja pieczenie od dołu ustawiamy ją).

    Białka ubijamy na sztywną pianę razem ze szklanką cukru.

    Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika nakładamy na nie ubitą pianę i wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika (termo obieg). Po tym czasie w ciasto wbijamy patyczek i sprawdzamy czy spód jest już upieczony (patyczek ma być suchy).

    Ciasto wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować