Ciasto ze śliwkami i karmelem

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie ciasto. Słodkie, wilgotne, owocowe ciasto powstało po to, aby kusić - zarówno smakiem, jak i widokiem. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika ;)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    3/4 kostki margaryny
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    śliwki – mogą być świeże lub z kompotu

    8 łyżek cukru na karmel
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Biszkopt Karmel

Ciasto ze śliwkami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach około 35x 20 wyłożyć papierem do pieczenia.
    8 łyżek cukru wysypać na patelnię i skameralizować - ma przejść od białego syropu po złocisty. Karmel wylać na przygotowaną blaszkę. Następnie ułożyć na niej pokrojone na połówki, wypestkowane śliwki.
    Przygotować ciasto. Margarynę roztopić i ostudzić. Żółta jajek oddzielić od białek i utrzeć je z połową szklanki cukru. W osobnej misce ubić białka dodając resztę cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do białek dodawać żółtka, margarynę i mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na śliwki.
    Ciasto piec 40-45minut w 160-180st. Po upieczeniu wyłożyć z blaszki tak, aby spód był na wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować