Ciasto Maurycy z wiśniami

4.93 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znakomite połączenie miodowych placków, biszkoptu makowego, masy grysikowej i wiśni w galaretce. Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Jest idealny na świąteczny stół z filiżanką aromatycznej kawy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki Puszystej Tortowej Lubella typ 450
    200 g masła
    2 jajka
    2 łyżki płynnego miodu
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Biszkopt makowy: 4 białka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki suchego maku
    Masa grysikowa: 2 szklanki mleka
    8 łyżek kaszy manny
    200 g masła
    1 op.cukru waniliowego
    3 łyżki cukru pudru
    ponadto: 1 litrowy słoik wydrylowanych wiśni
    2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

4.93 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Placki

Ciasto maurycy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Następnie dodać jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować i upiec dwa jednolite placki. Każdy placek piec ok.12 minut w 180 st. w wyłożonej papierem do pieczenia formie (o śr.24/24 cm). Wystudzić.
  • 2. Biszkopt makowy: białka ubić na sztywną pianę, i cały czas ubijając dodawać cukier. Mąki przesiać z proszkiem dopieczenia i delikatnie połączyć z białkami. Ciasto przełożyć na tą samą blaszkę (o wym.24/24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut w 170 st. Wystudzić.
  • 3. Masa grysikowa: mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko, wsypać kaszę manną i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia (ok.4 minuty). Odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać cukier puder, a następnie stopniowo dodawać zimną kaszę.
  • 4. Na pierwsze ciasto miodowe wyłożyć połowę masy grysikowej i przykryć biszkoptem makowym. Biszkopt posmarować pozostałą masą grysikową, wyrównać i przykryć drugim plackiem miodowym. Na patelnię wyłożyć wiśnie wraz z sokiem wiśniowym. Zagotować, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Stężała galaretkę z wiśniami wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na min.3-4 godz. ( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Miód Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (197 ocen)

Maurycy

To może cię zainteresować