Ciasto Maurycy z wiśniami

  • wyświetlono: 1276 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 0

Znakomite połączenie miodowych placków, biszkoptu makowego, masy grysikowej i wiśni w galaretce. Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Jest idealny na świąteczny stół z filiżanką aromatycznej kawy :)

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
2 łyżki płynnego miodu
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Biszkopt makowy: 4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki suchego maku
Masa grysikowa: 2 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
200 g masła
1 op.cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
ponadto: 1 litrowy słoik wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Maurycy z wiśniami

  • 1. Ciasto miodowe: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Następnie dodać jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować i upiec dwa jednolite placki. Każdy placek piec ok.12 minut w 180 st. w wyłożonej papierem do pieczenia formie (o śr.24/24 cm). Wystudzić.
  • 2. Biszkopt makowy: białka ubić na sztywną pianę, i cały czas ubijając dodawać cukier. Mąki przesiać z proszkiem dopieczenia i delikatnie połączyć z białkami. Ciasto przełożyć na tą samą blaszkę (o wym.24/24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut w 170 st. Wystudzić.
  • 3. Masa grysikowa: mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko, wsypać kaszę manną i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia (ok.4 minuty). Odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać cukier puder, a następnie stopniowo dodawać zimną kaszę.
  • 4. Na pierwsze ciasto miodowe wyłożyć połowę masy grysikowej i przykryć biszkoptem makowym. Biszkopt posmarować pozostałą masą grysikową, wyrównać i przykryć drugim plackiem miodowym. Na patelnię wyłożyć wiśnie wraz z sokiem wiśniowym. Zagotować, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Stężała galaretkę z wiśniami wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na min.3-4 godz. ( a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto świątecznemiódmakWiśnieboże narodzeniebiszkopt makowyplacki miodoweUwielbiam Święta z Lubellą
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe z wiśniami

Dodane przez: marta625

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Wilgotne ciasto z kawałkami czekolady...

Ciasto francuskie z wiśniami

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto francuskie z wiśniami

Jestem uczennicą. Przygotowuję...

Ciasto nutella z wiśniami

Dodane przez: 2milutka

Ciasto nutella z wiśniami

Ciasto wilgotne, bardzo smaczne...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Pyszne ciasto z biszkoptami budyniowymi...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO ŚMIETANOWIEC Z WIŚNIAMI

Ciasto na kruchym spodzie z kruszonką...

image-1fjcqw6

Dodane przez: olciaa89

Ciasto chałwowiec z wiśniami

Czekoladowy biszkopt, krem chałwowy...