Ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

Przepis posiadam od koleżanki, szybkie i nie zawodne, dla wielbicieli słodkich ciast.

Składniki:

  • Biszkopt z 4 jaj
    - 4 jajka
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 4 łyżki cukru kryształ

    Masa truskawkowa:
    - 2 paczki truskawek mrożonych
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka wody
    - 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
    - 1/2 kostki masła

    Pianka:
    1 szklanka zimnego mleka
    1 śnieżka
    1 galaretka truskawkowa
    1 śmietan fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min.
  • masa truskawkowa 2. Truskawki mrożone zagotować z 1 szklanką cukru. Budynie rozpuścić w 1 szklance wody i dodać do truskawek i ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kolejno dodać 1/2 kostki masła, wymieszać.
  • masa 3. Masę truskawkową rozłożyć na biszkopcie.
  • pianka 4. Galaretkę rozmieszać w 300ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki w celu delikatnego stężenia. Śnieżkę ubić na mleku, pod koniec dodając śmietan fix, gdy będzie ubite dolewać stopniowo galaretkę, wymieszać delikatnie.
  • pianka 5. Piankę wyłożyć na masie truskawkowej.

Porady

wymiary blaszki do pieczenia: 24x34cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować