Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min.
2.Truskawki mrożone zagotować z 1 szklanką cukru. Budynie rozpuścić w 1 szklance wody i dodać do truskawek i ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kolejno dodać 1/2 kostki masła, wymieszać.
3.Masę truskawkową rozłożyć na biszkopcie.
4.Galaretkę rozmieszać w 300ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki w celu delikatnego stężenia. Śnieżkę ubić na mleku, pod koniec dodając śmietan fix, gdy będzie ubite dolewać stopniowo galaretkę, wymieszać delikatnie.
Komentarze