Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kremowa: Odstaw do zamrażarki 1,2 litrów mleka kwaśnego (jogurt) do czasu aż się w pełni zamrozi. Zamrożone mleko wyjmij z zamrażarki i umieść w sicie wyłożonym kilkoma warstwami gazy, pozostaw na noc. Kefir będzie stopniowo topnieć, to co pozostanie na gazie utworzy miękką masę kremową.
2.Spód: wrzuć składniki do miski masło, żółtko, cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Wyrób ciasto i umieść go w tortownicy o średnicy 21 cm. Nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni) i piecz ok. 40 minut. Ostudź.
3.Krem: Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, masę kremową i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.
4.Przekrój truskawki na pół. Wyłóż połowę masy serowej na ciasto, równomiernie rozsmaruj. Boki tortownicy wyłóż połówkami truskawek. Na wierzch masy poukładaj pozostałą część truskawek i zalej resztą masy.
5.Ciasto udekoruj truskawkami. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Komentarze