Ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

Przepyszne ciasto z truskawkami. Moje ulubione!

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    Masło - 100 g
    Żółtko - 1 szt.
    Cukier - 3 łyżki. łyżki
    Mąka pszenna - 150-160 g
    Proszek do pieczenia ciasta - 1/2 łyżeczki.
    Sól
    Pozostałe składniki:
    Truskawki - 600g
    250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (bardzo zimnej)
    cukier puder - 1/2 szklanki
    Kwaśne mleko - 1,2 l
    Żelatyna w proszku - 2 łyżki
    Wody - 1/3 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami Desery

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kremowa: Odstaw do zamrażarki 1,2 litrów mleka kwaśnego (jogurt) do czasu aż się w pełni zamrozi. Zamrożone mleko wyjmij z zamrażarki i umieść w sicie wyłożonym kilkoma warstwami gazy, pozostaw na noc. Kefir będzie stopniowo topnieć, to co pozostanie na gazie utworzy miękką masę kremową.
  • 2. Spód: wrzuć składniki do miski masło, żółtko, cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Wyrób ciasto i umieść go w tortownicy o średnicy 21 cm. Nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni) i piecz ok. 40 minut. Ostudź.
  • 3. Krem: Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, masę kremową i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.
  • 4. Przekrój truskawki na pół. Wyłóż połowę masy serowej na ciasto, równomiernie rozsmaruj. Boki tortownicy wyłóż połówkami truskawek. Na wierzch masy poukładaj pozostałą część truskawek i zalej resztą masy.
  • 5. Ciasto udekoruj truskawkami. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować