Ciasto z rabarbarem i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rabarbar w połączeniu z budyniem smakował nam wszystkim.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto z rabarbarem i budyniem
    2 kg rabarbaru
    1 szklanka cukru
    4 łyżki bułki tartej
    Ciasto:
    25 dkg margaryny
    1 szklanka cukru
    4 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    3 łyżki jogurtu typu greckiego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki octu

    Budyń:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy z cukrem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka ubite z cukrem, śmietanę i ocet. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Rabarbar oczyścić, pokroić w grubą kostkę i zasypać cukrem. Pozostawić na około 30 min. Po tym czasie odcedzić sok. Z podanych składników na budyń ,ugotować.
    Przygotować formę o średnicy 20x32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Na formę wyłożyć jedną część ciasta, posypać bułką tartą- rozłożyć rabarbar, zalać budyniem- wierzch przykryć kruszonką z drugiej części ciasta. Piec w piekarniku około 50 min góra-dół w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować