To ciasto smakuje o każdej porze roku, można dodać dowolne sezonowe owoce, bardzo proste i nieskomplikowane, każdemu się uda :) Ciasto ma dwie ważne zalety, nie jest bardzo słodkie i jest wilgotne :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
500 g mąki pszennej + 30g proszku do pieczenia
250 g margaryny do pieczenia
300 g cukru + cukier wanilinowy
6 całych jaj
250 ml gęstej śmietany
800 g truskawek lub innych owoców
bułka tarta do wysypania blaszki 20x28 cm
Ciasto z owocami błyskawiczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę utrzeć z cukrami, jak już będzie pulchna masa dodawać po jednym jajku i ucierać, później po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i śmietany.
Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać na to ciasto, wierzch obłożyć owocami.
Piec 50- 60 min w temperaturze 180 stopni, po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze