Proste i szybkie ciasto z owocami, lekkie, puszyste i pyszne.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g masła
1 i ¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 i ½ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo:
500 g śliwek
150 g borówki amerykańskiej
cukier puder do oprószenia
Dwukolorowe ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy stanie się białe i puszyste dodajemy stopniowo po jednym jajku a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
2.Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy większą część ciasta.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy w ćwiartki. Część borówek i pokrojonych śliwek układamy na cieście (aby zapobiec dodatkowo ich opadnięciu na dno możemy obtoczyć je lekko w mące ziemniaczanej). Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, krótko miksujemy, wylewamy na owoce. Na wierzch układamy pozostałą część owoców.
3.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze