Ciasto z nutellą

4.43 (166 ocen)

  • 4 godz.

To hit akademika - robi się je bardzo łatwo, nie wymaga pieczenia, ani specjalnych zdolności kulinarnych.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Spód:
    7 szkl. płatków kukurydzianych
    350 g nutelli

    Masa:
    0,5l śmietanki 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    1 cukier wanilinowy
    3/4 szkl ciepłej wody

    Wierzch:
    puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.43 (166 ocen)

Ciasto z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki kukurydziane zmiażdżyć [np. wkładając do reklamówki i wałkując] i dodawać porcjami do nutelli, mieszając. Następnie wyłożyć masą z nutelli formę i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić. Śmietankę ubijać chwilę, a następnie dodać cukier wanilinowy i ubijać aż masa zgęstnieje.
    Do śmietanki dodać żelatynę, delikatnie wymieszać, a następnie ubijać jeszcze przez 2 minuty. Wylać na spód ciasta i chłodzić, aż masa stężeje.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Na masie poukładać pokrojone brzoskwinie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na brzoskwinie.
    Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować