Ciasto cytrynowe z nutellą

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Przepyszne słodko - kwaśne ciasto z kremem cytrynowo czekoladowym - na rodzinne uroczystości i do popołudniowej kawy!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    BLACHA 23 X 28
    BISZKOPT :
    * jajka - 3 szt
    * cukier - 6 łyżek
    * mąka pszenna - 3 łyżki
    * mąka ziemniaczana - 3 łyżki
    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    KRUCHE CIASTO :
    *margaryna - 100 g
    * mąka - 170 g
    * cukier - 80 g
    * śmietana kwaśna - 1 łyżka
    * żółtko - 1 szt
    KREM CYTRYNOWY :
    Na krem:
    * budyń śmietankowy - 2 łyżki
    * mleko - 350 ml
    * mascarpone - 160 g
    * cytryna - 2 szt
    * żelatyna - 1 łyżeczka
    * woda - 1/4 szkl
    * cukier - ok. 3 łyżki
    KREM CZEKOLADOWY :
    * mascarpone - 170 g
    * śmietana 36% - 100 ml
    * nutella - 60 g
    DODATKOWO :
    * marmolada truskawkowa - 100 g
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto cytrynowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.
    Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.
    Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
    Wlewamy na blachę ( 22×26 )
    Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).
    Odwracamy do góry nogami i studzimy.
    Wystudzony kroimy na 2 blaty – 1/4 całości i 3/4 całości.
    KRUCHE CIASTO:
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto .
    Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
    Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Odstawiamy z powrotem do lodówki.
    Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.
    Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.
    Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.
    KREM CYTRYNOWY :
    Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,
    Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.
    Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.
    Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.
    Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.
    Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.
    W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,
    Studzimy i wkładamy do lodówki.
    KREM CZEKOLADOWY:
    Śmietanę ubijamy na sztywno.
    Serek mascarpone miksujemy z nutellą.
    Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.
    CAŁOŚC:
    Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy.
    Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.
    Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego.
    Przykrywamy cieńszym biszkoptem , delikatnie dociskając.
    Smarujemy jeszcze jedną warstwą kremu czekoladowego.
    Przykrywamy grubym biszkoptem , dociskamy.
    Całości pokrywamy z każdej strony resztą kremu czekoladowego i ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc – do przegryzienia.
    Dekorujemy polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem cytrynowy Nutella Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować