Ciasto z musem truskawkowym i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Jajka roztrzepać z cukrem ,dodać rozpuszczone ,przestudzone masło i rozpuszczony w mleku amoniak.Wymieszać i pozostawić w lodówce pod przykryciem (najlepiej na całą noc).Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zarobić ciasto.Podzielić na 2 równe części.
Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Odcisnąć nadmiar soku.
Na spód blaszki wyłożyć jedną część ciasta ,pokryć równomiernie jabłkami -wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w temp.180 st.przez ok 30 -35 min .
MUS:Mus truskawkowy wymieszać z suchymi galaretkami .Mieszając,podgrzać do momentu rozpuszczenia się galaretki.( nie zagotować )
BEZA:Białka ubić na sztywno ,dodać cukier,ubić.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem ,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać.Białka rozłożyć na blaszce ,posypać płatkami migdałowymi .Upiec w temp. ok 170 st .Przez ok 15-20 min.
MASA:Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Śmietankę ubić ,pod koniec dodając cukier puder do smaku ( ok 2-3 łyżki) ,stopniowo dodawać rozpuszczoną ,wystudzoną żelatynę.Podzielić na 2 części.
Przełożenie ciasta:
Ciasto z jabłkami-połowa masy śmietankowej-rozłożyć delicje-masa truskawkowa-druga połowa masy śmietankowej-beza.
Komentarze