Ciasto czekoladowo-majonezowe z kiwi

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Mocno czekoladowe i wilgotne ciasto czekoladowe bez dodatku jaj. Świetnie komponuje się z masą z kiwi tworząc pyszne ciasto.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    -3 szkl.mąki
    -2 szkl. maślanki
    -3/4 szkl.cukru
    -1/2 szkl.majonezu
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki powideł
    -2 łyżeczka sody

    Krem kiwi:
    -6 kiwi
    -1 szkl.cukru
    -2 budynie
    -1 galaretka o smaku kiwi
    -20 dag margaryny

    Dekoracja:
    -polewa czekoladowa
    -czekoladki do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Ciasto czekoladowo-majonezowe z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do blaszki (25*25cm) i pieczemy
    ok.40 min w temp. 170 stopni. Studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
  • 2. Masa kiwi: kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wodą ,dodajemy cukier i gotujemy do rozpadnięcia się owocu,kiwi
    rozgniatamy widelcem(nie blenderujemy).
    Mus przelewamy do szklanki i dopełniamy do pełnej , przekładamy do rondelka i dolewamy 1 szkl. wody, zagotowujemy, budynie mieszamy w jednej szkl. wody ,gotujemy budyń, do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę,mieszamy,odstawiamy do ostygnięcia.
    Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dokładnie miksujemy.
  • 3. Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Dekorujemy polewą czekoladową i starymi czekoladkami. Ciasto przed podaniem schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Czekolada Galaretka Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować