Ciasto z mąką razową

4.5 (188 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam gotować dla mojej rodziny. Pomysł, aby do ciasta dodać mąkę razową powstał gdy w domu zabrakło pszennej. Nadaje ona ciastu piękny ciemny kolor i wspaniały smak. A do tego ciasto robi się szybko i łatwo!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 szklanka mąki razowej
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka mleka
    pół kostki roztopionej margaryny
    1 jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    pół słoika dżemu brzoskwiniowego
    kostki czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z mąką razową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, dodać cukier i sodę. Wymieszać. Do suchych składników dodać margarynę, jajko i dżem. Składniki wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć kostki czekolady i piec 35-40 min w temp. 180 (z termoobiegiem). Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.

Porady

Można użyć także dżemu o innym smaku, albo musu jabłkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować