Ciasto z kremem na bazie soku winogronowego i kaszy manny - bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jego podstawą są świeżo wyciśnięte soki z ciemnych i jasnych winogron oraz kasza manna. Moi Goście byli zachwyceni i nie mogli uwierzyć, że ciasto zostało przygotowane właśnie na podstawie tych dwóch składników. Wszystko to bez odpalania piekarnika, z mikserem w ręku.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 28x19cm

    Krem winogronowy ciemny:
    1 szklanka soku wyciśniętego z ciemnych winogron
    1 szklanka mleka
    ½ szklanki kaszy manny
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    200g śmietanki 36%
    1 śmietan-fix
    Szczypta fioletowego barwnika w proszku (na końcu wykałaczki)

    Krem winogronowy jasny:
    1 szklanka soku wyciśniętego z jasnych winogron
    1 szklanka mleka
    ½ szklanki kaszy manny
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    200g śmietanki 36%
    1 śmietan-fix

    Dodatkowo:
    Ok 150g herbatników
    Owoce: maliny, winogrona, brzoskwinie
    2 galaretki przeźroczyste o smaku winogronowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok

Ciasto z kremem na bazie soku winogronowego i kaszy manny - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania kremów możemy się zabrać nawet dzień wcześniej.
    Przygotowanie obydwu kremów jest na takiej samej zasadzie i tak naprawdę możemy je robić niemal jednocześnie.

    Sok winogronowy łączymy z mlekiem, zalewamy kaszę mannę i odstawiamy na godzinę. Dodatkowo, przy przygotowaniu kremu z ciemnych winogron na tym etapie dodajemy barwnik spożywczy. Po tym czasie kaszę gotujemy cały czas mieszając, by się nie przypaliła, a gotową pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Schłodzoną kaszę ubijamy dodając stopniowo śmietankę, sok z cytryny i śmietan-fix aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji.
    W wyłożonej folią spożywczą blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników, nakładamy krem z ciemnych winogron, ponownie warstwa herbatników i krem z jasnych winogron. Układamy owoce i zalewamy tężejącymi galaretkami przeźroczystymi. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować