Ciasto z kremem czekoladowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy z cukrem na gładki, puszysty krem. Suche składniki łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodajemy łyżka po łyżce suche składniki, ciągle mieszając na mniejszych obrotach dodajemy mleko oraz olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy na wystudzenie, Ścinamy wierzch powstałą "górkę".
Śmietanę podgrzewamy z czekoladą do roztopienia, dodajemy cukier. Przecedzamy przez sito. Odstawiamy do przestudzenia, zakrywamy folią spożywczą tak aby dobrze przylegała do masy (dzięki czemu nie zrobi się "kożuch"). Wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno, ew jeszcze możemy dosłodzić, dodajemy mascarpone, ubijamy. Wykładamy do na ciasto, wyrównujemy, kładziemy połówki truskawek. Ponownie chłodzimy.
Komentarze