Ciasto z kremem czekoladowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Ciasto z kremem czekoladowym i truskawkami

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 jajka
    - 350g mąki pszennej
    - 230g cukru drobnoziarnistego,
    - 1 szklanka mleka (250 ml),
    - 200 ml oleju,
    - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 4 kopiaste łyżki kakao,
    - 1/2 łyżeczka sody oczyszczanej.
    - śmietana 30% ok. 600ml,
    - 2 czekolady gorzkie 70% kakao,
    - 1 mascarpone 500ml,
    - 2-3 łyżki cukru (do smaku),
    - 1/2 kg truskawek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy

Ciasto z kremem czekoladowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy z cukrem na gładki, puszysty krem. Suche składniki łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodajemy łyżka po łyżce suche składniki, ciągle mieszając na mniejszych obrotach dodajemy mleko oraz olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy na wystudzenie, Ścinamy wierzch powstałą "górkę".
    Śmietanę podgrzewamy z czekoladą do roztopienia, dodajemy cukier. Przecedzamy przez sito. Odstawiamy do przestudzenia, zakrywamy folią spożywczą tak aby dobrze przylegała do masy (dzięki czemu nie zrobi się "kożuch"). Wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno, ew jeszcze możemy dosłodzić, dodajemy mascarpone, ubijamy. Wykładamy do na ciasto, wyrównujemy, kładziemy połówki truskawek. Ponownie chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować