Ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które jest bardzo proste i smaczne, idealne do niedzielnej kawy

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    5 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 litra jagód
    1 budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, żółtka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na biały krem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 2 godz.
    Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie na ciasto wykładamy jagody. Białka ubijamy z 5 łyżkami cukru i wykładamy na jagody. Na pianę ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok 45 minut w 180C. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast jagód można użyć innych sezonowych owoców. Ciasto świetnie smakuje z prażonymi jabłkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też przepis na puszyste ciasto z owocami
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować