Ciasto z jabłkiem i jogurtową pianką

4 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wspaniałe połączenia orzeźwiających jabłek i słodkiej, rozpływającej się w ustach, jogurtowej pianki. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie trzeba go piec.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    Niepełna szklanka cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 budynie waniliowe
    250ml wody

    400g jogurtu naturalnego
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżka żelatyny
    200ml wody

    1 galaretka truskawkowa
    Herbatniki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Desery

Ciasto z jabłkiem i jogurtową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki, przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody, gotować co jakiś czas mieszając, do momentu aż z jabłek zacznie powstawać mus (ok.15 min.). Następnie dodać cynamon, cukier i wymieszać. Budynie rozprowadzić dokładnie w wodzie, wlać do jabłek i mieszać aż masa zacznie gęstnieć.
    Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Na herbatniki wylać masę jabłkowo-budyniową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić, aby masa wystygła i stężała.
    Jasną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 200ml wody i zostawić do wystygnięcia.
    Truskawkową galaretkę rozpuścić w płaskim naczyniu, w 400ml wody. Zostawić do zastygnięcia (galaretkę najlepiej włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby dobrze stężała). Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę.
    Jogurt zmiksować z jasną galaretką i żelatyną na gładką masę. Masę jogurtową wyłożyć na herbatniki. Gdy stężeje, rozsypać po niej pokrojoną w kostkę truskawkową galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki, aby zupełnie stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować