Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką

  • wyświetlono: 644 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jesień to czas, który kojarzy mi się z korzennymi smakami. Uwielbiam jesienią tego typu wypieki. Upiekłam pyszne ciasto marchewkowe z cynamonem i przyprawą do piernika, pysznie pachniało podczas pieczenia. Ciasto wzbogaciłam jogurtową pianką z galaretką. Ciasto idealne na jesienny podwieczorek. Polecam. Upieczcie koniecznie.

bgg (Kopiowanie)
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
3 jajka
5 łyżek oleju
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 większe marchewki

Pianka:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 galaretki brzoskwiniowe
2 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:
dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką

  • Ciasto.1. Ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.
    Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy aż masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia.2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczenie.3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy.
  • Pianka.4. Pianka jogurtowa: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie stężoną kroimy w kostkę. Drugą galaretkę również rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie tężejącą dajemy do jogurtu naturalnego i chwilę miksujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i mieszamy. Piankę wykładamy na zimne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia pianki.
  • Podanie.5. Podanie: Stężone ciasto kroimy, dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywagalaretkaCiastocynamonmarchewkajogurt naturalnymarchewpodwieczorekprzyprawa do piernikaz galaretkąciasto marchewkowemarchewkowe ciastociasto z marchewkądomowe ciastosłodkie ciasto z warzywamisłodkie ciasto z marchewką

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z musem jeżynowym i jogurtową pianką

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ciasto z musem jeżynowym i jogurtową pianką

Efektowne ciasto - zachwyci wszystkich...

image-0gyf581

Dodane przez: beniawojt

Ciasto z pianką i galaretką jeżynową

Doskonałe na każdą okazję lekkie,rozpływające...

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

To ciasto chociaż proste w wykonaniu...

Ciasto Truskawkowe Pole

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Truskawkowe Pole z pianką i galaretką

Ciasto idealne na upalne dni. Pianka...

Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

Brzoskwiniowe ciasto z pianką i galaretką

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Brzoskwiniowe ciasto z pianką i galaretką

Takie piankowe ciasto królowało...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE