Uwielbiam ciasta, a nadmiar brzoskwin przyczynił się do jego powstania.
Składniki:
Składniki na ciasto;
3 jajka
120 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 dag mąki
Składniki na nadzienie;
500 ml mleka
skórka z połowy cytryny
2 jajka
75 g cukru
25 g mąki kukurydzianej
cukier waniliowy lub kilka kropelek aromatu waniliowego
około 8 - 10 połówek brzoskwiń z syropu
Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Do miski dodajemy jajka, wlewamy olej, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko rózgą, następnie dodajemy porcjami mąkę, kiedy ciasto zaczyna robić się gęste wykładamy na stolnice, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy aż będzie gładkie. Formę na tarte (u mnie 28cm)smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wałkujemy i wykładam ciastem dno i boki tarty.
Mleko gotujemy ze skórką z cytryny (skórka obrana w całości). W drugim garnku mieszamy ze sobą jajka, cukry i mąkę kukurydzianą. Kiedy mleko się zagotuje, wyjmujemy z niego skórkę cytrynową i wlewamy go do masy jajecznej ciągle mieszając. Garnek przestawiamy na palnik i gotujemy około 5 min. ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ale masa trochę przestygła.
Na cieście układamy połówki brzoskwiń, następnie zalewamy je powstałą masą. Drugi kawałek ciasta wałkujemy i przykrywamy nim wierzch tarty, odrywając pozostałości ciasta. Łyżką możemy mocniej przycisnąć brzegi ciasta aby się zlepiły (górny z dolnym).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze