ciasto z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne, proste ciasto ucierane na śmietanie z brzoskwiniami; w sam raz na letnie dni...

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
    1/2 kostki masła roślinnego
    łyżka proszku do pieczenia
    łyżka ekstraktu z wanilii
    3 jajka (osobno żółtka i białka)
    2 łyżki oleju
    5 czubatych łyżek mąki
    100 g śmietany 18%
    3-4 brzoskwinie
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy olej i ekstrakt z wanilii; mieszamy
    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy; następnie dodajemy śmietanę. Ciasto delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
  • 2. Tortownicę (20 cm) należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelewamy ciasto. Pokrojone brzoskwinie obtoczone w mące ziemniaczanej układamy na wierzchu ciasta.
  • 3. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni, do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.9 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto czekoladowo - serowe

To może cię zainteresować