Ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki na kruszonkę wsypujemy do naczynia i rozcieramy palcami, aż zrobią się grudki, wstawiamy do lodówki.
2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
3. Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka.
4. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, rozpuszczoną margarynę i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
5. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki (średnica 24x24).
6. Rozkładamy na cieście owoce (lekko dociskamy), posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 50min.
Porady
Ciasto możemy potrzepać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Komentarze