Ciasto z borówkami

4.98 (143 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, proste w wykonaniu ciasto, które możemy piec przez cały rok z różnymi ulubionymi owocami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    - 2 szklanki mąki,
    - 1 kostka margaryny,
    - 4 duże jajka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 3 szklanki borówek amerykańskich lub innych owoców.
    kruszonka:
    - 1 szklanka mąki pszennej,
    - 1/2 szklanki cukru pudru,
    - 100g masła lub margaryny,
    - opakowanie cukru waniliowego.
Wystaw ocenę:

4.98 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki na kruszonkę wsypujemy do naczynia i rozcieramy palcami, aż zrobią się grudki, wstawiamy do lodówki.
    2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    3. Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka.
    4. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, rozpuszczoną margarynę i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
    5. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki (średnica 24x24).
    6. Rozkładamy na cieście owoce (lekko dociskamy), posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 50min.

Porady

Ciasto możemy potrzepać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować