Ciasto z bitą śmietaną i malinami w galaretce

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodka masa śmietankowa połączona z wilgotnym biszkoptem i malinami zatopionymi w galaretce.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    100g cukru
    60g mąki tortowej
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Warstwa malinowa:
    500g malin
    2 galaretki malinowe
    800ml wody
    bita śmietana:
    500ml śmietany 30%
    śnieżka
    3 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    herbatniki maślane
    gorzka czekolada
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z bitą śmietaną i malinami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas miksując. Kolejno wrzucamy żółtka. Na koniec dosypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Maliny rozkładamy na biszkopcie i zalewamy gotową galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy ze śnieżką na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę i tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto.
  • 3. Herbatniki układamy na bitej śmietanie i ponownie wstawiamy do lodówki.
    Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, lekko studzimy i jeszcze trochę płyną wylewamy na herbatniki, tworząc fantazyjne wzory. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować