Ciasto z bitą śmietaną i malinami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas miksując. Kolejno wrzucamy żółtka. Na koniec dosypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Maliny rozkładamy na biszkopcie i zalewamy gotową galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy ze śnieżką na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę i tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto.
3.Herbatniki układamy na bitej śmietanie i ponownie wstawiamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, lekko studzimy i jeszcze trochę płyną wylewamy na herbatniki, tworząc fantazyjne wzory. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia na kilka godzin.
Komentarze