Biszkopt:
3 jajka
125 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus jagodowy:
330 ml śmietany 30%
1 opakowanie śnieżki
sok z połowy cytryny
250 g jagód
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt z musem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia i uzyskania gęstej i lśniącej masy. Na końcu delikatnie wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy i kroimy pół.
2.Jagody blendujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i gdy lekko stężeje, dodajemy do musu z jagód. Śmietanę ubijamy ze śnieżką i wlewamy zblendowane jagody. Całość wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim. Chłodzimy.
Komentarze