Rogaliki drożdżowe z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnące, miękkie rogaliki dobrze nadziane wiśniami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
    15g świeżych drożdży
    1 jajko
    20g masła
    160ml mleka
    3 łyżki cukru
    cukier wanilinowy
    Dodatkowo:
    Wiśnie
    jajko do smarowania
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką mąki pszennej i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wrzucamy resztę składników, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Gotowe przykrywamy ścierką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).
  • 2. Ciasto dzielimy na połowę i każdą wałkujemy na okrąg, a następnie dzielimy je na równe trójkąty. Na każdej części (od zewnętrznej strony okręgu) układamy wiśnie obsypane lekko cukrem i zwijamy do środka. Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na końcu smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i wstawiamy na około 15 minut do zarumienienia. Gdy ostygną, posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować