Rogaliki drożdżowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką mąki pszennej i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wrzucamy resztę składników, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Gotowe przykrywamy ścierką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).
2.Ciasto dzielimy na połowę i każdą wałkujemy na okrąg, a następnie dzielimy je na równe trójkąty. Na każdej części (od zewnętrznej strony okręgu) układamy wiśnie obsypane lekko cukrem i zwijamy do środka. Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na końcu smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i wstawiamy na około 15 minut do zarumienienia. Gdy ostygną, posypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze