Moja przygoda z pieczeniem i przygotowaniem deserów zaczęła się jeszczew dzieciństwie. Przez lata coraz bardziej zgłębiałam tajniki sztukikulinarnej, by moje ciasta były coraz smaczniejsze i prezentowały sięefektownie.
60 min
Składniki:
3 duże jajka
Pół szklanki mąki
3 łyżki cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa piankowa:
3 opakowania bitej śmietany w proszku
2,5 szklanki mleka
Szklanka mleka skondensowanego zagęszczonego
6 łyżeczek żelatyny
Oraz:
Ok. 0,6 kg bezpestkowych winogron
Opakowanie galaretki cytrynowej
Łyżeczka żelatyny
Ciasto winigroniusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka i
mąkę wymieszaną z proszkiem. Piecz około 15 minut w temp. 170 stopni w
formie o wymiarach 24 na 38cm.
2.Masa piankowa: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku.
Śmietanę ubij z mlekiem. Dodaj mleko skondensowane i tężejącą
żelatynę. Połowę masy wyłóż na biszkopt. Połóż większą połowę
oczyszczonych winogrona i przykryj resztą pianki. Schłodź w lodówce.
3.Resztę winogron przetnij na pół i wyłóż na stężałe ciasto.
Galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Gdy
lekko stężeje wylej na ciasto. Ponownie wstaw do lodówki.
Komentarze