Ciasto winigroniusz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Moja przygoda z pieczeniem i przygotowaniem deserów zaczęła się jeszczew dzieciństwie. Przez lata coraz bardziej zgłębiałam tajniki sztukikulinarnej, by moje ciasta były coraz smaczniejsze i prezentowały sięefektownie.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże jajka
    Pół szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa piankowa:
    3 opakowania bitej śmietany w proszku
    2,5 szklanki mleka
    Szklanka mleka skondensowanego zagęszczonego
    6 łyżeczek żelatyny
    Oraz:
    Ok. 0,6 kg bezpestkowych winogron
    Opakowanie galaretki cytrynowej
    Łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto winigroniusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka i
    mąkę wymieszaną z proszkiem. Piecz około 15 minut w temp. 170 stopni w
    formie o wymiarach 24 na 38cm.
  • 2. Masa piankowa: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku.
    Śmietanę ubij z mlekiem. Dodaj mleko skondensowane i tężejącą
    żelatynę. Połowę masy wyłóż na biszkopt. Połóż większą połowę
    oczyszczonych winogrona i przykryj resztą pianki. Schłodź w lodówce.
  • 3. Resztę winogron przetnij na pół i wyłóż na stężałe ciasto.
    Galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Gdy
    lekko stężeje wylej na ciasto. Ponownie wstaw do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować