Ciasto "Wiewiórka"

4.5 (194 ocen)

Wilgotne dzięki owocom, dzięki orzechom chrupiące i aromatyczne.Przy tym pyszne i łatwe do zrobienia, w sam raz do kawy na jesienne wieczory.

Składniki:

  • 5 jajek
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklani oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    2 jabłka
    2 gruszki
    100g orzechów włoskich i laskowych
    50 g rodzynek
    1 łyżka soku z cytryny
    polewa karmelowa
    80g wiórków kokosowych
    masło i bułka tarta do formy

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto "wiewiórka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z sodą, a następnie połączyć z masą jajeczną.
  • owoce pokroić w kostkę 2. Jabłka i gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Orzechy grubo posiekać a rodzynki sparzyć i osuszyć.
  • do ciasta dodać orzechy 3. Białka ubić na sztywną pianę i i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Orzechy, kawałki jabłek, gruszek, rodzynki i cynamon także wrzucić do ciasta. Wszystko dokładnie połączyć.
  • przed upieczeniem 4. Ciasto przelać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę o wym.25/30 cm. Piec ok.50 minut w 180 st. Po wystudzeniu posmarować polewą karmelową i posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Orzechy Rodzynki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować