Ciasto warzone

4.5 (143 ocen)

Idealne ze świeżymi owocami sezonowymi jak i z puszki.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 l mleka
    6 jajek
    400 g kwaśnej śmietany 18%
    200 g masła
    1 szkl. cukru pudru
    Oraz:
    rodzynki, migdały, orzechy włoskie lub inne
    owoce
    1 op. galaretki odpowiedniej do owocu
    biszkopty do wyłożenia dna
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto warzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować.
  • 2. Wlać powoli przegotowane mleko mieszając miotełką i podgrzewać na bardzo małym ogniu aż powstanie twaróg. Odstawić do wystudzenia. Następnie przelać na sito i odcedzić.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami zimny twaróg. Nadal ucierając wrzucić posiekane bakalie i wymieszać.
  • 4. Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty, następnie masę twarogową z bakaliami, a na nią owoce. Wstawić do lodówki.
  • 5. Po schłodzeniu zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki aby zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować