Idealne ze świeżymi owocami sezonowymi jak i z puszki.
Składniki:
Ciasto:
1 l mleka
6 jajek
400 g kwaśnej śmietany 18%
200 g masła
1 szkl. cukru pudru
Oraz:
rodzynki, migdały, orzechy włoskie lub inne
owoce
1 op. galaretki odpowiedniej do owocu
biszkopty do wyłożenia dna
Ciasto warzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować.
2.Wlać powoli przegotowane mleko mieszając miotełką i podgrzewać na bardzo małym ogniu aż powstanie twaróg. Odstawić do wystudzenia. Następnie przelać na sito i odcedzić.
3.Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami zimny twaróg. Nadal ucierając wrzucić posiekane bakalie i wymieszać.
4.Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty, następnie masę twarogową z bakaliami, a na nią owoce. Wstawić do lodówki.
5.Po schłodzeniu zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki aby zastygła.
Komentarze