Ciasto "użądlenie pszczoły" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z odrobiną soli, dodawać cukier, żółtka. Do ubitych jajek dodawać mąkę z proszkiem i olej, wymieszać szpatułką. Wylać ciasto na blachę o wym. 21 x33 cm wyłożoną pergaminem, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 160 stopni ok. 30-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół.
2.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając łyżkę mąki, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia. Śmietankę zmiksować z zimnym budyniem i ciepłą żelatyną.Masę wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugą częścią i schłodzić.
Komentarze