Ciasto "użądlenie pszczoły"

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatna wersja popularnego ciasta, pierwszy raz skosztowałam go u przyjaciółki w Niemczech.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    100 g płatków migdałowych

    Krem:
    1 budyń waniliowy
    1/2 l mleka
    1 łyżka maki krupczatki
    1/2 l śmietanki 30%
    2-3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki wody

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "użądlenie pszczoły" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobiną soli, dodawać cukier, żółtka. Do ubitych jajek dodawać mąkę z proszkiem i olej, wymieszać szpatułką. Wylać ciasto na blachę o wym. 21 x33 cm wyłożoną pergaminem, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 160 stopni ok. 30-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  • 2. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając łyżkę mąki, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia. Śmietankę zmiksować z zimnym budyniem i ciepłą żelatyną.Masę wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugą częścią i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Płatki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować