KRUCHE CIASTO Z PORZECZKAMI, BEZOWĄ KOŁDERKĄ I KRUSZONKĄ

4.5 (157 ocen)

  • 20 min

Przepyszne ciasto, które równie dobrze smakuje z czarnymi jak i czerwonymi porzeczkami.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 5 żółtek
    * 1 szklanka cukru
    * 2 ¼ szklanki mąki pszennej
    * 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 4,5 czubate łyżki margaryny
    * 7,5 łyżek mleka
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    * około 75 dkg czerwonych porzeczek

    Beza:
    * 5 białek
    * szczypta soli
    * 1,5 szklanki cukru

    Kruszonka:
    * 5 dkg margaryny
    * 5 łyżek cukru
    * 5 łyżek mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Beza

Kruche ciasto z porzeczkami, bezową kołderką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po kolei: mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, margarynę i mleko. Wyłożyć ciastem spód blaszki i piec przez 15 min w temp. 180 st. C.

    Przygotowanie bezy:
    Białka ubić na pianę, następnie dodać sól i cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.

    Przygotowanie kruszonki:
    Składniki razem połączyć i zagnieść tak, aby powstały drobne kawałeczki.

    Ułożyć owoce na podpieczonym cieście, na to wylać pianę, a następnie kruszonkę. Piec do momentu, aż wierzch będzie złocisty, czyli około 35-45 min.

Porady

Ciasto świetnie sprawdza się z czarnymi porzeczkami, a także innymi owocami sezonowymi. Kruchy spód ma wyjątkowy smak, który można wypróbować do różnych przepisów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować