Ciasto ucierane z porzeczkami (bezglutenowe)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i lekkie ciasto z porzeczkami o delikatnym cytrynowym aromacie na bazie mąki kukurydzianej. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Idealne do popołudniowej kawy w letnie dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 150 g mąki kukurydzianej
    2) 100 g masła
    3) 100 g cukru
    4) cukier waniliowy
    5) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    6) 3 jajka
    7) 2 łyżki ekstraktu cytrynowego
    8) ok. 400 g porzeczek
    Lukier:
    1) szkl. cukru pudru
    2) 2 łyżki ciepłej wody
    3) 2 łyżki soku z cytryny

    * szkl. ma pojemność 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ucierane z porzeczkami (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy jajka.
  • 2. Mąkę kukurydzianą razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do ciasta i miksujemy.
  • 3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o śr. 20cm). Na wierzch wysypujemy porzeczki i lekko wciskamy je w ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45-50 minut.
  • 4. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta płynna masa.
  • 5. Gdy ciasto ostygnie polewamy je lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować