Pyszne i lekkie ciasto z porzeczkami o delikatnym cytrynowym aromacie na bazie mąki kukurydzianej. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Idealne do popołudniowej kawy w letnie dni.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1) 150 g mąki kukurydzianej
2) 100 g masła
3) 100 g cukru
4) cukier waniliowy
5) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
6) 3 jajka
7) 2 łyżki ekstraktu cytrynowego
8) ok. 400 g porzeczek
Lukier:
1) szkl. cukru pudru
2) 2 łyżki ciepłej wody
3) 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto ucierane z porzeczkami (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy jajka.
2.Mąkę kukurydzianą razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do ciasta i miksujemy.
3.Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o śr. 20cm). Na wierzch wysypujemy porzeczki i lekko wciskamy je w ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45-50 minut.
4.Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta płynna masa.
Komentarze