Ciasto truskawkowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe,łatwe ciasto truskawkowo-pomarańczowe bez pieczenia.Na letni deser idealne...a Ty możesz spędzić czas na leżaku, opalając się w słońcu, gdy ono chłodzi się w lodówce.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO BEZ PIECZENIA::
    - jasne spody tortowe (gotowe spody biszkoptowe): 2 sztuki
    - truskawki (świeże,sezonowe lub mrożone): 500 gramów
    - galaretka (malinowa lub truskawkowa): 1 sztuka
    - galaretka (pomarańczowa): 1 sztuka
    - Żelatyna (spozywcza/do deserów): 2 łyżki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - jogurt (np.pomarańczowy lub egzotyczny): 150 gramów
    - sok pomarańczowy: 6 łyżek
    DO DEKORACJI I SMAKU::
    - wiórki kokosowe (np. barwione): 2 łyżki
    - listki świeżej mięty (lub melisy): 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto truskawkowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spody biszkoptowe nasączyć sokiem pomarańczowym.
  • 2. Zagotować 600 ml wody. Do miseczki wlać 400 ml gorącej,przegotowanej wody, wsypać galaretkę malinową oraz żelatynę,wymieszać. Do drugiej miseczki wlać pozostałą gorąca wodę ( 200 ml ), wsypać galaretkę pomarańczową,wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.
  • 3. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować w blenderze,dodać do galaretki malinowej,wymieszać, odstawić w chłodne miejsce,gdy zacznie tężeć wylać na spód biszkoptowy i wstawić do lodówki. Po 10 minutach ułozyć na galaretce drugi spód biszkoptowy i wylać na nim tężejącą mieszaninę galaretki pomarańczowej i jogurtu. Chłodzić 120 minut.
  • 4. Ciasto posypac wiórkami kokosowymi.Udekorować listkami świeżej mięty i np. małymi bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować