Wspaniałe,łatwe ciasto truskawkowo-pomarańczowe bez pieczenia.Na letni deser idealne...a Ty możesz spędzić czas na leżaku, opalając się w słońcu, gdy ono chłodzi się w lodówce.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO BEZ PIECZENIA::
- jasne spody tortowe (gotowe spody biszkoptowe): 2 sztuki
- truskawki (świeże,sezonowe lub mrożone): 500 gramów
- galaretka (malinowa lub truskawkowa): 1 sztuka
- galaretka (pomarańczowa): 1 sztuka
- Żelatyna (spozywcza/do deserów): 2 łyżki
- cukier puder: 2 łyżki
- jogurt (np.pomarańczowy lub egzotyczny): 150 gramów
- sok pomarańczowy: 6 łyżek
DO DEKORACJI I SMAKU::
- wiórki kokosowe (np. barwione): 2 łyżki
- listki świeżej mięty (lub melisy): 8 sztuk
2.Zagotować 600 ml wody. Do miseczki wlać 400 ml gorącej,przegotowanej wody, wsypać galaretkę malinową oraz żelatynę,wymieszać. Do drugiej miseczki wlać pozostałą gorąca wodę ( 200 ml ), wsypać galaretkę pomarańczową,wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.
3.Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować w blenderze,dodać do galaretki malinowej,wymieszać, odstawić w chłodne miejsce,gdy zacznie tężeć wylać na spód biszkoptowy i wstawić do lodówki. Po 10 minutach ułozyć na galaretce drugi spód biszkoptowy i wylać na nim tężejącą mieszaninę galaretki pomarańczowej i jogurtu. Chłodzić 120 minut.
4.Ciasto posypac wiórkami kokosowymi.Udekorować listkami świeżej mięty i np. małymi bezami.
Komentarze