Bardzo proste i dość szybkie do przygotowania, jedyny minus to czas oczekiwania aby masy stężały. Jest przepyszne :)
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki: u mnie keksówka 11cm x 30cm
masa jogurtowa ( biała):
400 g jogurtu naturalnego,
1 galaretka krystaliczna ( u mnie cytrynowa),
1 płaska łyżeczka żelatyny,
ok. 100 ml gorącej wody,
masa truskawkowo-jogurtowa:
200 g truskawek ( mogą być mrożone),
200 g jogurtu naturalnego,
1 galaretka truskawkowa,
1 płaska łyżeczka żelatyny,
ok. 100 ml gorącej wody,
oraz:
podłużne ciastka,
herbatniki,
u mnie truskawki do dekoracji,
Ciasto truskawkowo-jogurtowa fantazja bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy folią aluminiową chyba że używamy silikonowej to nie musimy.
masa jogurtowa ( biała):
Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.
Przestudzoną galaretkę miksujemy z jogurtem i odstawiamy aby lekko stężała.
Gdy zacznie tężeć wykładamy na ciastka. Na wierzchu masy jogurtowej układamy podłużne biszkopty.
masa truskawkowo-jogurtowa:
Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.
Przestudzoną galaretkę miksujemy z truskawkami i jogurtem. Gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopty. Następnie układamy herbatniki.
Odstawiamy aby masy całkowicie stężały na kilka godzin. Następnie odwracamy foremkę i wyciągamy ciasto. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
Komentarze