Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Moje córeczki bardzo lubią ciasta na zimno i często je przygotowuję.
Bardzo proste i dość szybkie do przygotowania, jedyny minus to czas oczekiwania aby masy stężały.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki: u mnie keksówka 11cm x 30cm
    galaretka:
    1 galaretka krystaliczna ( u mnie cytynowa),
    ok. 300 ml gorącej wody,
    200 g malin,
    masa budyniowa:
    1 budyń śmietankowy bez cukru (ok 35g),
    300 mleka,
    100 g masła,
    2 łyżki ksylitolu (cukru),
    masa śmietanowa:
    400g śmietany 30%,
    galaretka malinowa,
    50 ml wrzątku,
    oraz:
    podłużne ciastka,
    herbatniki ( u mnie maślane pełnoziarniste),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka

Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy folią aluminiową chyba że używamy silikonowej to nie musimy.
    galaretka:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Na dnie blaszki układamy maliny i zalewamy galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    masa budyniowa:
    Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 2-3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy tak aby była ciepła (lepiej się rozsmaruje), ale nie gorąca aby nie rozpuścić galaretki i wykładamy na maliny w galaretce. Na masę budyniową wykładamy biszkopty.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na biszkopty, a na niej układamy herbatniki.
    Odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować