Moje córeczki bardzo lubią ciasta na zimno i często je przygotowuję.
Bardzo proste i dość szybkie do przygotowania, jedyny minus to czas oczekiwania aby masy stężały.
20 min
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki: u mnie keksówka 11cm x 30cm
galaretka:
1 galaretka krystaliczna ( u mnie cytynowa),
ok. 300 ml gorącej wody,
200 g malin,
masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy bez cukru (ok 35g),
300 mleka,
100 g masła,
2 łyżki ksylitolu (cukru),
masa śmietanowa:
400g śmietany 30%,
galaretka malinowa,
50 ml wrzątku,
oraz:
podłużne ciastka,
herbatniki ( u mnie maślane pełnoziarniste),
Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy folią aluminiową chyba że używamy silikonowej to nie musimy.
galaretka:
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Na dnie blaszki układamy maliny i zalewamy galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
masa budyniowa:
Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 2-3 min cały czas mieszając.
Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy tak aby była ciepła (lepiej się rozsmaruje), ale nie gorąca aby nie rozpuścić galaretki i wykładamy na maliny w galaretce. Na masę budyniową wykładamy biszkopty.
masa śmietanowa:
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
Gotową masę śmietanową wylewamy na biszkopty, a na niej układamy herbatniki.
Odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Komentarze