CIASTO TRUSKAWKOWE

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo delikatne ciasto, podwójnie truskawkowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jaj
    -170 g. cukru
    -85 g. mąki tortowej
    -85 g. maki ziemniaczanej
    -1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    masa truskawkowa:
    -1 masło
    -ok.2 l. truskawek
    -2 galaretki truskawkowe

    pianka :
    -450 g. sera twarogowego, naturalnego-Turek
    w starej wersji użyłam śmietanki kremówki 0,5 l.
    -2 łyżki cukru pudru
    -2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przekrojony biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić z cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając. Piec w blaszce 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia 25 min.175 *. Po przestygnięciu przekroić na 2 placki
  • warstwa masy 2. masa truskawkowa- Rozpuścić masło, wsypać truskawki, gotować 5-10 min.mieszając. Ok.połowę truskawek rozgnieść, tłuczkiem od ziemniaków.Odstawić i do gorących truskawek, wsypać 2 galaretki suche. Dobrze wymieszać. Wystudzić, i jak zaczyna tężeć, to wylać na jeden biszkopt.
  • przełożony biszkopt 3. Przykryć drugą połówką biszkoptu i schłodzić.
  • warstwa pianki 4. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić do lekkiego tężenia. Serek ubić z pudrem. Dolewać po trochu tężejącej galaretki.Wylać na placek i schłodzić.
  • stara wersja z bitą śmietanką 5. W starej wersji tego ciasta, zamiast serka Turka, dałam śmietankę kremówkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować