Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić z cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając. Piec w blaszce 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia 25 min.175 *. Po przestygnięciu przekroić na 2 placki
2.masa truskawkowa- Rozpuścić masło, wsypać truskawki, gotować 5-10 min.mieszając. Ok.połowę truskawek rozgnieść, tłuczkiem od ziemniaków.Odstawić i do gorących truskawek, wsypać 2 galaretki suche. Dobrze wymieszać. Wystudzić, i jak zaczyna tężeć, to wylać na jeden biszkopt.
3.Przykryć drugą połówką biszkoptu i schłodzić.
4.pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić do lekkiego tężenia. Serek ubić z pudrem. Dolewać po trochu tężejącej galaretki.Wylać na placek i schłodzić.
5.W starej wersji tego ciasta, zamiast serka Turka, dałam śmietankę kremówkę.
Komentarze