Ciasto tortowe kakaowo- orzechowe z mandarynkami

4.2 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne wielosmakowe ciasto polecam na różne okazje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Biszkopt orzechowy:
    8 jajek
    1 szklanka mielonych orzechów
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki kawy prawdziwej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    30 dag masła
    4 żółtka
    750 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka spirytusu
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
    2 łyżki śmietanki
    1/3 szklanki siekanych orzechów
    1/3 szklanki wiśni z likieru
    1/3 szklanki siekanej czekolady deserowej
    1 puszka mandarynek w zalewie
    Sok z 1/2 cytryny

    Forma: 25/35 cm
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt Biszkopt kakaowy

Ciasto tortowe kakaowo- orzechowe z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać po 1 żółtku nastepnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół i można napoczowac kawą z dodatkiem 1 łyżki alkoholu.
  • 2. Biszkopt orzechowy:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać po jednym żółtku oraz partiami dodawać pozostałe składniki delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  • 3. Masa budyniową:
    500 ml mleka zagotować wraz z cukrami do 250 ml dodać mąki oraz żółtka i dokładnie wymieszać, mieszankę wylać na gotujące mleko i mieszać aby budyń nie przywarł do garnka. Gdy powstaną pęcherzyki zestawić budyń z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę i partiami dodawać budyń do masła, na koniec dodać spirytus.czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i wystudzić. Masę podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać rozpuszczoną czekoladę, siekane orzechy, wiśnie oraz siekaną czekoladę. Do drugiej części dodać odsączone i pokrojone mandarynki oraz sok z cytryny.
  • 4. Składanie ciasta:
    Na spód położyć jedna część biszkoptu kakaowego, na to masa czekoladowa, biszkopt orzechowy, masa z mandarynkami i druga część biszkoptu kakaowego. Na wierzch możemy wyłożyć polewę czekoladową.
  • 5. Polewa czekoladowa:
    Wodę zagotować z cukrem, zestawić z ognia i dodać masło oraz kakao cały czas energicznie mieszając aby polewa była jednolitą. Po wystygnięciu wyłożyć na ciasto.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować