Ciasto tortowe kakaowo- orzechowe z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać po 1 żółtku nastepnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół i można napoczowac kawą z dodatkiem 1 łyżki alkoholu.
2.Biszkopt orzechowy:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać po jednym żółtku oraz partiami dodawać pozostałe składniki delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
3.Masa budyniową:
500 ml mleka zagotować wraz z cukrami do 250 ml dodać mąki oraz żółtka i dokładnie wymieszać, mieszankę wylać na gotujące mleko i mieszać aby budyń nie przywarł do garnka. Gdy powstaną pęcherzyki zestawić budyń z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę i partiami dodawać budyń do masła, na koniec dodać spirytus.czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i wystudzić. Masę podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać rozpuszczoną czekoladę, siekane orzechy, wiśnie oraz siekaną czekoladę. Do drugiej części dodać odsączone i pokrojone mandarynki oraz sok z cytryny.
4.Składanie ciasta:
Na spód położyć jedna część biszkoptu kakaowego, na to masa czekoladowa, biszkopt orzechowy, masa z mandarynkami i druga część biszkoptu kakaowego. Na wierzch możemy wyłożyć polewę czekoladową.
5.Polewa czekoladowa:
Wodę zagotować z cukrem, zestawić z ognia i dodać masło oraz kakao cały czas energicznie mieszając aby polewa była jednolitą. Po wystygnięciu wyłożyć na ciasto.
Komentarze