REKLAMA

Ciasto tortowe

wyświetlono: 1531 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Przepis na to ciasto dostałam od znajomej i często po niego sięgam .Sprawdza się jako tort na wszelkie uroczystości!

opublikowany: 26.02.2015
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    9 jajek
    niepełna szkl. cukru
    niepełna szkl. mąki
    większe pół szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kawy naturalnej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt migdałowy:
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    5 dag mielonych migdałów
    2 kopiate łyżki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa kawowa:
    0,5 litry mleka
    1 budyń śmietankowy+1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kawy cappuccino
    1 czekolada(rozpuścić w kąpieli wodnej)
    1 masło
    Masa kajmakowa:
    1 puszka "krówki"
    sok z cytryny i spirytus do smaku
    1 masło
    2 galaretki czerwone
    polewa czekoladowa
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych skł. na ciemny biszkopt upiec 2 placki.Ostudzić.
    Biszkopt migdałowy:
    Ubić białka na sztywno,utrwalić cukrem,dodać żółtka,gdy masa dobrze ubita ,dodać sypkie skł.delikatnie wymieszać,upiec.Ostudzić.
    Masa kawowa:
    Ugotować budyń z mleka,cukru,budyniu w proszku i mąki ziemniaczanej.Wystudzić.Utrzeć masło na puch,ciągle ucierając dodawać po łyżce zimny budyń,następnie sypkie cappuccino.Na końcu ucierając dać rozpuszczoną,ostudzoną czekoladę.
    Masa kajmakowa:
    Masło utrzeć na puch ,ciągle ucierając, dodawać po łyżce kajmaku,na końcu dodać do smaku sok z cytryny i spirytus.
    Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody.Ostudzić,aby stężała.
    Biszkopty nasączyć ponczem (osłodzona herbata ze spirytusem).
    Przełożenie:
    Biszkopt ciemny- masa kajmakowa-biszkopt migdałowy-tężejąca galaretka- masa kawowa-biszkopt ciemny -polewa.
    Ciasto wkładamy do lodówki .

Porady

Można odłożyć odrobinę masy do dekoracji ciasta.Migdały w biszkopcie można zastąpić mielonymi orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto tortowe

Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne biszkopty , przełożone masą budyniową z owocami ..........

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 23.04.2017 | wyświetlono: 11796 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marcela

Ciasto tortowe

Delikatne, orzechowo - kakaowe ciasto łatwe do wykonania;)

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 09.12.2013 | wyświetlono: 5314 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE