Ciasto torcikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać żółtka i cukier a na koniec wmieszać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 30 min w 180 stopniach. Wystudzić.
Budynie ugotować z dodatkiem cukru i kawy. Wystudzić i zmiksować z masłem.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat leciutko nasączyć ponczem i posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć krem. Rozsmarować równo.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przestudzoną żelatynę.
Przygotowaną śmietanę wyłożyć na krem i przykryć drugą częścią ciasta. Biszkopt lekko nasączyć i polać polewą czekoladową.Blaszka 24/38.
Komentarze