Ciasto torcikowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne ciasto z kawowym kremem.

  • 60 min

Składniki:



  • śmietana kremówka 1 op
    żelatyna 2 łyżeczki
    cukier 1-2 łyżki
    powidła
    poncz
    polewa czekoladowa
    cukier waniliowy

    ciasto

    jajka 6 szt
    cukier 3/4 szkl
    mąka pszenna 1,5 szkl
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    krem

    budyń waniliowy 2 szt
    mleko 2 szkl
    kawa cappuccino 3-4 łyżki
    masło albo margaryna 1,5 kostki (250)
    cukier 4-5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty Kawy

Ciasto torcikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać żółtka i cukier a na koniec wmieszać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia.

    Przełożyć do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 30 min w 180 stopniach. Wystudzić.

    Budynie ugotować z dodatkiem cukru i kawy. Wystudzić i zmiksować z masłem.

    Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat leciutko nasączyć ponczem i posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć krem. Rozsmarować równo.

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przestudzoną żelatynę.

    Przygotowaną śmietanę wyłożyć na krem i przykryć drugą częścią ciasta. Biszkopt lekko nasączyć i polać polewą czekoladową.Blaszka 24/38.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować