Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną

4.51 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto ze szpinakiem, które w połączeniu z masą z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszoną żurawiną jest bardzo smaczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    5 jajek
    szczypta soli
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 gram szpinaku

    Masa:
    1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
    duży jogurt naturalny gęsty (330 ml)
    3 łyżki nasion chia

    2 galaretki zielone
    500 ml wody

    Dodatkowo:
    4 łyżki żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną 1. Pieczemy ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

    Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.
  • Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną 2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
    Robimy masę :
    Nasiona chia mieszamy razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na około godzinę, aby nasiona napęczniały.

    Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężejące galaretki, mieszamy.

    Na jeden blat ciasta wlewamy masę.
  • Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną 3. Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości).
  • Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną 4. Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną.
    Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować